Vesić i Mladenović ugostili decu sa Kosova i Metohije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović organizovali su danas u Starom dvoru prijem za decu sa Kosova i Metohije, učesnike desetodnevnog kampa „Srbija te zove”, koji organizuje „Sport stars”. Vesić im je poželeo dobrodošlicu i precizirao da je deci data odlična prilika da treniraju sa našim uspešnim sportistima.

– Posebno sam srećan što ste u Beogradu jer je on glavni grad svih Srba, gde god da oni žive, i ovde je vaša kuća. Daće Bog da jednog dana pod srpskom zastavom osvajate medalje i donosite sreću srpskom narodu, kao što su to radili mnogi. To je najvažnija poruka. Sve drugo ćete naučiti, bićete i dobri đaci i dobri sportisti, navijaćete za svoj klub, ali svi imamo jedan klub i jednu zemlju, a to je Srbija  – rekao je Vesić.

Deca su tokom boravka u Beogradu posetila mnoge gradske znamenitosti, a Vesić ih je pozvao da nastave da dolaze u glavni grad gde se „svi okupljamo, imamo jednu inspiraciju i jednu ideju”. Naglasio je i da će tokom sledeće posete imati priliku da vide spomenik osnivaču naše države Stefanu Nemanji, kao simbolu našeg trajanja na ovim prostorima i naše istorije, tradicije, kulture, zakona i uopšte naše države, koja datira još od kada mnogi drugi nisu imali ništa.

– Zapamtite to i budite ponosni jer pripadate velikom evropskom narodu koji je, nažalost, mnogo propatio kroz istoriju, što se posebno oseća tamo gde živite. Ali hoću da znate da nikada nećete biti sami. Beograd je potpisao ugovor kojim podržava svaku srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, a vaš dolazak je deo te politike. Obaveza Beograda jeste da bude sa svojim narodom. Čuvajte Kosovo i Metohiju, kao što se za njega borimo na svakom mestu. Svi moramo da budemo uporni i da sačuvamo ono što je naše i gde je nastala naša država i mi kao narod – poručio je Vesić.

Poželevši takođe dobrodošlicu gostima, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je istakao da mu je drago što je „Sport stars” organizovao ovakav kamp u Beogradu.

– Drago mi je da je u vreme korone bilo moguće organizovati multidisciplinarni kamp u pet sportova. To je prilika da se međusobno družite, ali i da trenirate sa vašim vršnjacima iz beogradskih klubova. Želim da pozdravim i Bogdana Obradovića, Nenada Peruničića, Željka Tanaskovića i naše druge sportiste i nadam se da su vam upoznavanje i rad sa njima mnogo značili i da će te uspomene večno trajati. Važno je da trenirate i da se bavite sportom, a nama u Gradu Beogradu je veoma drago što smo mogli da pružimo podršku ovom kampu. Grad Beograd će to činiti i dalje, a nadam se da će sve ono što ste imali prilike da vidite, stadione, Hram Svetog Save, Istorijski muzej i druge institucije biti uspomene za ceo život. Nastavite da se bavite sportom, ali pre svega budite dobri ljudi, jer to je ono što sport najviše potencira – kazao je Mladenović, izrazivši nadu da će se ovi susreti nastaviti i tokom iduće godine.

Koordinator kampa Lazar Mladenović zahvalio je domaćinima, zameniku i pomoćniku gradonačelnika, te poručio da je Grad Beograd bio velika podrška u realizaciji ovog projekta.

– Ovo je prvi projekat koji je naša organizacija realizovala, nadamo se jedan od mnogih, i trudićemo se da nastavimo sa praksom da nam u Beograd dolaze deca iz Srbije, ali i deca iz dijaspore. Kamp se sastojao od pet sportova, preciznije od fudbala, košarke, rukometa, odbojke i tenisa, a nadamo se da će tako biti i narednog leta – rekao je on.

Zamenik gradonačelnika je na kraju deci podelio po knjigu o Beogradu i srpsku zastavu, a sa istorijatom Starog dvora upoznala ih je Sanja Pavlović, turistički vodič.

Sa decom, koja u Beogradu borave od 19. do 29. avgusta, Stari dvor posetio je i Igor Marinković, organizator „Sport stars” kampa „Srbija te zove”, kao i Saša Rokvić, direktor Doma učenika „Patrijarh Pavle” u kojem borave deca sa Kosova i Metohije.