Branko Ružić obišao decu učesnike kampa „Srbija te zove 2021“

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetio je decu iz dijaspore, regiona i sa Kosova i Metohije u besplatnom sportskom kampu „Srbija te zove 2021“ u Beogradu. Tokom 10 dana, koliko kamp traje, u organizaciji sportskog udruženja „Sportstars“ školarci, njih 250, smešteni su u Domu učenika „Patrijarh Pavle“ i uz izvanredne trenere moći će da poboljšaju svoje veštine u pet olimpijskih sportova – tenisu, rukometu, košarci, fudbalu i odbojci.

„Ovo je jedan od pokazatelja koliko Vlada Srbije i naše društvo ulaže u sport, koliko se zalaže za sport, ali pre svega za dragoceno vaspitanje u odrastanju i građenju ličnosti u svakom pogledu“, kazao je Ružić.
Ministar Ružić izrazio je zadovoljstvo i čast što Ministarstvo podržava taj tip akcija koji pokazuje odnos koji naša država ima prema deci srpskog porekla od kojih sva ne žive u Srbiji.
On je pozvao je decu da nastave da treniraju, da se takmiče, pripremaju, da nauče da pobeđuju, ali i da gube i da kroz život baštine te vrednosti.

„Siguran sam da će izrasti u ozbiljne i zdrave ličnosti i ljude i da će biti utkani u sveopšti progres naše države i društva“, naveo je ministar, dodajući da je uveren da će neko od te dece biti srpski trofejni reprezentativac.
Prema njegovim rečima, Vlada će nastaviti da podržava ovakve akcije, a Ministarstvo koje predvodi je tu da ih svake godine unapredi.

On je naveo da su deca u prilici da dobiju prenešene veštine i znanja od poznatih, priznatih i uspešnih trenera, koji koordiniraju uspešno kampom, ali i da se druže i stiču uvid u to šta u budućnosti u vrednosnom smislu život za njih treba da predstavlja.

Ono što je interesantno, rekao je Ružić, da su ove godine polaznici kampa i deca srpskog porekla iz Albanije, odnosno oni koji žive u Skadru.

„Deca su najbolji pokazatelj da li je ova akcija i aktivnost poželjna, dobra, dragocena“, kazao je Ružić.

Direktor kampa Lazar Mladenović je podsetio da je u prošlogodišnjem kampu bilo 50 dečaka i devojčica.

„Ove godine smo proširili obim i ovde je 250 dece, uprkos činjenici da gosti iz Australije i SAD-a nisu mogli da doputuju zbog epidemiološke situacije. Deca su oduševljena, rade sa sjajnim trenerima u odličnim uslovima, a smeštaj i hrana su na zavidnom nivou – rekao je Lazar Mladenović.

Sa polaznicima kampa rade naši poznati treneri Milan Gurović, Željko Tanasković, Milorad Kosanović, Bogdan Obradović…